Meggy

Egyik leg sokrétűbb felhasználású gyümölcsünk, melyet frissen, fagyasztva, aszalva, és különböző ipari feldolgozottság formájában fogyasztunk, magas élvezeti értékű gyümölcs. Igénytelen, nagy alkalmazkodó képességű gyümölcsfaj a meggyfa. Éghajlati viszonyokat tekintve, elég tág határok között termeszthető. A cseresznyénél is jobban viseli a téli hideget. Szélsőséges talajtípusokon is termeszthető, kivéve, futóhomok, és szikes talaj. Kémhatással szembeni tűrőképessége, nagyfokú. Gombabetegségekre fogékonyabb, mint a cseresznye, kajszi után, lehetőleg ne telepítsük. A meggyfa, kevés kivételtől eltekintve, erősen monília érzékeny. megvédeni, csak vegyszeres védekezéssel tudjuk. Növekedési erélyüket, habitusukat tekintve, különböző fajtájúak lehetnek. Érési idejük június elejétől – július végéig terjed. Meggyfajtáink nagyobbik része a virág rügyeinek zömét a hajtások felső harmadán hozza. Fel kopaszosodás, fényszegény körülmények között következik be. Sajmeggy, vagy vadcseresznye alanyokra oltják. A vadcseresznyére oltottak, laza és kötött talajon, egyaránt jól fejlődnek. Virágzási idejük, április második fele, május eleje.


A hozzászólások le vannak tiltva.