Jonkheer van Tets (Piros ribizli)

Jonkheer van Tets (Piros ribizli)

Hollandiából származó, főleg Nyugat Európában vezető fajta lett, hazánkban is gyorsan elterjedt ez a kiváló minősért adó piros ribizli. A szedési érettséget, nagyon korán eléri, általában, június utolsó harmadában, teljes érésben van, hosszú fürtjeiben a bogyók egyszerre érnek. Gyümölcse kiváló ízű, csemege minőségű, friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas piros ribizli. Bokra felfele törő, erős növekedésű, közép sűrűn elhelyezkedő vázágakból áll, ágai termőrészekkel egyenletesen és bőven berakodnak.  A jonkheer van Test piros ribizli felkopaszodásra nem hajlamos. Előnye, hogy a bogyók egyszerre érnek. Fürtjeit, hosszú termőrészeken hozza, az idősebb részeken, jelentősen rövidülnek a fürtök. Gömbölyű, közép piros bogyói, nagyméretűek. A fürtön, lazán állnak a bogyók. Zamatos, savas, kellemes ízű, piros ribizli. Erős növekedésű a bokra. Erős vázágakkal, közepesen sűrű lombozatú. Bokor, illetve magas törzsű, piros ribizliket árusítunk, metszést igénylő. Felújuló képessége kiváló. Magas törzsre oltott egyedeknél, különösen ügyeljünk a vad alanyon előtörő, vad hajtások eltávolítására. Korai virágzása miatt, gyakran szenved fagykárt. Nagyon bőtermő. Jó tulajdonsága még, hogy éretten nem pereg. Ritkító, felújító metszést, rendszeresen igényel, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű termést kapjunk. Tápanyag utánpótlásról gondoskodjunk.


A hozzászólások le vannak tiltva.