Birs

Az almánál nagyobb a C-vitamin tartalma, és igen magas a pektin tartalma, ami miatt nagyon értékes birsalmafajta. Gyógyászati szempontból is jelentős gyümölcsfajunk. A pektin nagy szerepet játszik a szervezetünk méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, az esetleges radioaktív elemeket. Emésztő szervekben gyulladás csökkentő hatást fejt ki. Hazánkban, a friss fogyasztása nem mérvadó, inkább az ipar dolgozza fel, pedig házilag is, nagyon finom, különböző étel készíthető belőle. Meleg és fényigényes gyümölcsfa fajok közé tartozik, mivel későn virágzik, a tavaszi fagyok ritkán károsítják. Termesztéséhez, jó vízgazdálkodású, nyirkos, középkötött, levegős talaj szükséges. Éves csapadékigénye, 700-800 mm, hazánkban, a gyümölcs növekedési szakában öntözést igényel. Meszes, száraz talajokon, gyümölcse apró marad, és állaga kövecses lesz. A birsalma érési ideje, szeptembertől – februárig tart, fajtától függően, de általában, legtöbbször, rövidebb ideig tárolják.


A hozzászólások le vannak tiltva.