Beta vulgaris (Mángold)

Beta vulgaris (Mángold)Mediterrán vidékeken már az ie. előtt is ismert és használt lágyszárú kétéves növény volt a mángold melynek csak a leveleit használjuk. Első évben csak a gyökerét és leveleit fejleszti, második évben virágzik. 60-80 cm magas, formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonló. Talajban nem válogatós napos-félárnyékos helyre ültessük. Íze a spenótéhoz hasonlít de erőteljesebb, a levélnyele, pedig a spárgáéhoz. A mángold magas A-B1-B2 vitaminokat, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, antioxidánsokat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. A mángold töltelékek, főzelékek, saláták készítéséhez kiválóan alkalmas. Konyhai felhasználása igen sokrétű, mint gyógynövény a népi gyógyászatban nélkülözhetetlen. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a rákos betegségek kockázatának csökkentéséhez, fokozott védelmet nyújt legkülönfélébb daganatos betegségek kialakulásában a magas ásványi anyag és antioxidáns tartalma miatt, aki rendszeresen fogyasztja azok között a legalacsonyabb a tüdőrák, emésztő rendszeri, hasnyálmirigy, mell, gége, méhnyak, húgyhólyag és prosztata rák előfordulásának gyakorisága.Beta vulgaris (Mángold)2.


A hozzászólások le vannak tiltva.