Artemisia dracunculus (Tárkony)

Artemisia dracunculus (Tárkony)Napjainkban is keresett fűszernövény mely Ázsiában honos. A XVI. századtól ismert Európában. Mostani Magyarországra Erdélyből került. Hazai klímánk alkalmas a termesztésére. Meleg fekvésű, jó vízgazdálkodású tápdús talajt igényel. Lehetőleg előnevelt palántát ültessünk. Jelentéktelen kicsi virágai nagy számban nyílnak, ennek ellenére csíraképes magot nem érlelnek. A tárkony legelterjedtebb szaporítási módja a tőosztás. A virágzás kezdetekor hajtásait 10 cm magasan levágjuk, szellős-árnyékos helyen gondosan megszárítjuk. A tárkony 8-10 évig maradhat egy helyben. Friss, vagy szárított állapotban egyaránt használható, különleges ízű fűszernövény és gyógynövény. Levesek, szárnyasok, hal és vadételek, birka és báránysültek, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére használhatjuk. A savanyított ételeknek különleges zamatot ad. Legfinomabb növényi ecetet a tárkonyból készíthetünk. Gyógynövény-ként felhasználhatjuk: vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó gyógytea készítésére.


A hozzászólások le vannak tiltva.