Amit a körtéről tudni kell,

A körte több ezeréves múltra tekint vissza, de feljegyzések csak időszámítás előtt 1000-ből Görög országból ismertek. A mérsékelt égövi gyümölcsök között, az alma után, legjelentősebb gyümölcsfaj. Bel tartalmi értéke, hasonló az almáéhoz. Épp olyan gazdag ásványokban és vitaminokban. Kálium, kalcium, magnézium tartalma, viszont magasabb, mint az alma. Régóta ismert a népi gyógyászatban is a körte, vérkeringés szabályzó, vízhajtó, emésztőrendszer méregtelenítő, só oldó és savtalanító (főleg köszvényben szenvedőknek), és vesebetegségben szenvedőknek. A körte érési ideje, július elejétől – október végéig húzódik. A körte, az igényes gyümölcsfajok közé tartozik. Éves csapadékigényük, 700-800 mm, amit a természet nem mindig tud biztosítani, ezért a nyári öntözés szükséges, a sikeres termesztés érdekében. Az intenzív vízellátás, főleg a gyümölcs növekedésénél nagyon fontos. A kiegyenlített klímát kedveli, korai virágzása miatt, fagykárosodást is szenvedhet. Egyes körtefajok (Diel vajkörte, Conference), csak hűvös, párás klímában érzik jól magukat. Kevesebb fényre van szükségük, mint az almáknak. A körtefa, középkötött, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, vályog és agyagos talajokban fejlődik legszebben. Gyenge minőségű talajokon, az,,,,,, gyümölcsök apróbbak maradnak, a gyümölcs húsában kő sejtek fejlődnek, ami az élvezeti értékét csökkenti. A körtefa, metszést igényel, koronáját metszéssel tudjuk formálni, alakítani, sövényként is termeszthető.


A hozzászólások le vannak tiltva.